Selam arkadaşlar bu gün sizlere yöresel yemeklerimizden BURSA denilince ilk akla gelen yöresel lezzetlerden, meşhur SÜT HELVA sını paylaşıyorum. Süt Helvası lezzeti bir tarafa maliyeti de en düşük tatlılardandır.
Osmanlı saray mutfağının gözdesi o zamanlar da Sultanların çok sevilen tatlısı ,SÜT HELVASI ,Osmanlı mirası zaman geçtikçe unutulmaya yön tutmuş .BURSA halkı tarafından sahip çıkılan günümüz de özel günlerde davetlerde ikram olarak sunulan, başlıca tatlılarındandır . Ayrıca BURSA ‘nın kırmızı çizgisi olan bu gözde tatlı SÜT HELVASI restoranlarında da tatlı türü olarak lezzetinin yanında, düşük maliyetli olması ile en çok tercih edilenlerinden .
Süt helvası benzerlik olarak kazandibi tatlısına benzetilmektedir. tek farkı bunun tabanının kızartılmamasıdır. Helva demelerinin sebebi ise unun kavrularak pişirilmesindendir. Bu güzel lezzeti tatlı tarifini sizlerde mutlaka denemelisiniz.
MALZEMELER
1 litre süt
1 su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tere yağı
1 su bardağı un
1paket vanilya
Üzeri İçin:
Antep fıstığı içi yada fıstık içi
YAPILIŞI
1 su bardağı şeker ve sütün yarısını tencereye ekleyelim .
Ocakta şeker eriyinceye kadar ısıtıp karıştırıp ocaktan alalım.
Daha sonra üzerine kalan sütü ve yumurta sarısını ekleyelim ve çırparak karıştıralım.
Süt helvamızı yapacağımız tencereye tereyağını koyarım ve eritelim .
Ardından unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım. (kavururken çok ta aşırı kavurmamaya özen gösterelim bu yüzden kontrollü kavuralım.)
Ocağın altını kapatalım ve3-4 dakika bekleyelim .
Sütlü şerbeti (şerbet kesinlikle soğuk olacak.) tencereye yavaş yavaş karıştırarak ekleyelim .bu sırada topaklanmaması için karıştırmak önemli.
Ocağın altını açalım ve koyulaşana kadar karıştırarak kaynatalım.
Ocağın altını kısık ateşe alalım ve Kaynayıp göz göz olunca vanilyasını da ekleyelim 2-3 dakika daha pişirelim ve ocaktan alalım.
Ben porsiyonluk güveçlerde yaptım siz direk fırın tepsisine de dökebilirsiniz.
Büyük tepsiye güveçleri dizelim ve güveçlerin yarısına kadar gelecek şekilde tepsiye su dolduralım.(burada amaç taban kısmının yumuşak durması sadece üst kısmının kızarması için)
200 derece önceden ısıtmış olduğumuz fırında üst pişirme ayarına alalım ve 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkan süt helvalarımızın üzerine Antep fıstığı yada fıstık içi serperek sıcak yada soğuk servis edelim.
AFİYET OLSUN
Elinize sağlık çok güzel görünüyor